31 mai, 2015

POGORAREA SFANTULUI DUH- RUSALIILE

Ortodocşii sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşte, Rusaliile sau Cincizecimea, adică Pogorârea Duhului Sfânt peste apostoli şi ziua când a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.
 
Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, ziua în care a luat fiinţă prima comunitate creştină
Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, este numită în popor şi Duminica Mare.
Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte.

În Vechiul Testament, Cincizecimea amintea de primirea Legii pe Muntele Sinai, de suferinţele evreilor în pustiu, precum şi de necazurile cele multe prin care au trecut, până să ajungă în pământul făgăduinţei. De aceea, la această sărbătoare se mulţumea lui Dumnezeu şi pentru secerişul nou.
În Noul Testament, aceasta zi aminteşte de venirea Duhului Sfânt peste apostoli. Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine. Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

JENANT – PSD VOTEAZA IMPOTRIVA CREARII A PESTE 300 DE NOI LOCURI DE MUNCA LA CALAFAT

Cu doua zile in urma in Consiliul Local , PSD a votat impotriva unei hotarari care are legaturra directa cu dezvoltarea orasului . Astfel majoritatea d:) .
in consiliul local impreuna cu administratia locala au hotarat infiintarea unei societati locale care sa preia multe lucrari publice care in acest fel se realizau cu firme private si astfel banii sa ramana tot in cadrul bugetului local . Firma urma sa angajeze peste 300 de persoane ce urmau sa realizeze lucrari publice si de mentenanta . De asemenea societatea ar fi avut si activitati de productie urmand sa produca pavele , borduri , boltari , mobilier stradal si alte lucruri folosite in lucrarile publice ale primariei si care in acest moment sunt achizitionate de la firme private . Societatea era creata si in scopul de a efectua lucrari de constructii si reparatii pentru locuitorii municipiului Calafat . O prima simulare economica ne arata ca aceasta societate ar fi creat peste 300 de locuri de munca sigure . Din fericire s0a obtinut garantia ca societatea va fi votata data viitoare cand va fi supusa aprobarii.Chiar si un consilier PSD a votat proiectul intelegand importanta acestuia pentru municipiul Calafat iar pentru asta este de felicitat. Suntem convinsi insa ca reprezentantii PSD nu au fost rau intentionati ci doar nu au inteles foarte bine ce reprezinta acest proiect

preluare: ZIARUL DE CALAFAT

25 mai, 2015

Daca vrei bacalaureatul scoti bani din buzunar....de data asta legal

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a stabilit procedurile de susţinere a examenului de bacalaureat, în sesiunile anului şcolar 2014/2015, pentru absolvenţii învăţământului liceal, profesional şi post-liceal din anii precedenţi.

Absolvenţii învăţământului preuniversitar de stat şi particular se pot înscrie şi pot susţine examenele de finalizare a studiilor, în sesiunile anului şcolar 2014/2015, conform reglementărilor introduse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Astfel, cei care au susţinut, în anii anteriori, de cel puţin două ori examenul de bacalaureat şi care se prezintă la toate probele trebuie să achite o taxă în valoare de 240 de lei. În cazul în care candidaţii nu vor susţine toate probele, plata se va face diferenţiat, în funcţie de numărul examenelor, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare...

Arestat printr-o metoda noua

Un bărbat, de 25 de ani, din localitatea Frumușița, județul Galați, suspectat că a fost implicat în mai multe înșelăciuni prin metoda „Accidentul“, a fost prins sâmbătă, pe Aeroportul Otopeni, și încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.
Andrei Gheonea Paraschiv, din comuna Frumușița, Galați, a fost arestat preventiv în lipsă pe 18 martie, anul acesta, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Pe 11 martie, polițiștii de la Secția 3 Craiova au descins în cinci locaţii din judeţul Galaţi, la locuinţele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „Accidentul“ şi în Penitenciarul Galaţi...

21 mai, 2015

VIDEO- Presa Olteneasca pe Genunchi...autobuzele din Craiova ofera retete de slabit super ieftine!!!

VIDEO


Vineri,22 mai, Şcoala “Constantin Gerotă” din Calafat va îmbraca haine de sărbătoare pentru o zi.





Constantin Gerotă s-a născut pe 27 iulie 1887, în comuna Georocul Mare Dolj , ca fiu al preotului Vasile Gerotă .A absolvit Liceul Carol din Craiova, apoi Universitatea din Bucureşti cu specialitatea Limba şi literatura română şi limba latină. S-a căsătorit cu Mariana Columbeanu din Calafat (profesoară de limba franceza şi germană ), fiica avocatului Ştefan Columbeanu ( cel care a donat terenul şcolii ). A fost profesor şi apoi director al gimnaziului ,,Independenţa“ din Calafat (1919-1930), redactor şef al revistei “Convorbiri literare “ (1933) , director general în Ministerul Învăţământului Secundar , profesor la Universitatea din Bucureşti , membru al Uniunii Scriitorilor.

Pentru meritele sale în domeniul educaţiei şi al culturii a primit următoarele distincţii: 1923- gradul de Cavaler în Ordinul “Coroana României “, acordat de Regele Ferdinand I iar în 1942- gradul de Ofiţer al Ordinului “Steaua României şi gradul de cavaler clasa a II-a al Ordinului încununate cu “Meritul Cultural”, distincţii acordate de Regele Mihai I al României.

Vineri,22 mai, începând cu ora 10.00 se vor desfasura o serie de manifestari care vor marca acest eveniment.In amfitetru va avea loc o prezentare a școlii iar invitații principalelor institutii administrative și de cultura din Calafat vor adresa câteva cuvinte profesorilor , elevilor și părinților.
 ACTUALITATEA CALAFETEANA VA REVENI CU UN MATERIAL VIDEO

IN EXCLUSIVITATE!!! IMAGINI DIN POIANA MARE CU CEEA CE A RAMAS IN URMA FURTUNII DIN 19 MAI 2015

video


Marti, 19 mai, in zona Calafatului natura s-a dezlantuit. O furtuna puternica a rupt cregi si chiar a smuls cativa copaci si a afectat cateva acoperisuri. Din fericire de data aceasta nu a mai zburat niciun acoperis al vreunui bloc din Calafat. Am surprins cateva imagini la prima ora cu centrul din Poiana Mare inainte ca Administratia Locala sa-l curete.

Politistii din Calafat in colaborare cu cei din Poiana Mare si Cetate au anihilat o banda de hoti

Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Calafat, cu sprijinul poliţiştilor Secţiei 9 Poliţie Rurală  Cetate şi Secţiei 10 Poliţie Rurală Poiana Mare, au efectuat, ieri, în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de magistraţii Judecătoriei Calafat, 5 percheziţii domiciliare în localitatea doljeană Moţăţei. Descinderile au vizat locuinţele unor persoane bănuite că ar deţine bunuri provenite din comiterea de infracţiuni, mai exact bunuri furate din autoturisme. În cadrul percheziţiilor, oamenii legii au identificat şi ridicat în vederea continuării cercetărilor acumulatori auto, radiocasetofoane, amplificatoare audio, etc., ce provin din săvârşirea unor furturi din autovehicule, din municipiul Calafat şi zona de responsabilitate a Secţiilor de Poliţie Rurală Cetate şi Poiana Mare. Două persoane au fost ridicate şi duse la sediul Poliţiei Municipiului Calafat pentru audieri şi continuarea investigaţiilor. „Bunurile au fost ridicate de poliţiştii din Calafat, iar cercetările sunt continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale”, a precizat subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

A vrut să achite taxa de pod la Calafat cu o bancnotă falsă de 100 de eur


Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Calafat au descoperit un cetăţean ceh care intenţiona să achite taxa de pod cu o bancnotă falsă de 100 de euro.
Potrivit reprezentanților Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Dolj, marți, în jurul orei 7.30, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Calafat au fost sesizaţi de un controlor de trafic al Agenţiei de Control şi Încasare Calafat cu privire la faptul că un cetăţean ceh a încercat să plătească taxa de pod cu o bancnotă de 100 de euro falsă. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că persoana în cauză este cetăţeanul ceh Miroslav F., în vârstă de 34 de ani, iar în urma examinării bancnotei a reieşit că aceasta nu prezintă elementele de siguranţă ale uneia autentice.
Bărbatul a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că bancnota era falsă şi că a primit-o ca rest în Bulgaria. “Bancnota a fost reţinută pe bază de dovadă, iar în cauză au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de punere în circulaţie de valori falsificate”, a precizat comisar șef Romică Ivănoiu, purtătorul de cuvânt al STPF Dolj.

19 mai, 2015

Presa Olteneasca pe Genunchi 19 mai 2015...EXTRATERESTRII DE LA GINGIOVA SI PLASELE CU PIXURI DE CAMPANIE



Emisiunea pamflet din data de 19 mai cu super stiri, extraterestrii de la Gingiova si plasele de campanie cu pixuri si brichete...show realizat de Cristian Rudareanu

TOATE EMISIUNILE LE PUTETI VIZIONA PE ADRESA DE FACEBOOK.https://www.facebook.com/presapegenunchi?ref=hl

A furat o borsetă cu bani dintr-o casă de schimb valutar


Poliţiştii din Filiaşi au fost sesizaţi duminică, de Ionelia R., de 46 de ani, din Filiaşi, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras o borsetă  cu o sumă de bani, în timp ce se afla în incinta unei case de schimb valutar din Filiaşi. În urma activităţilor specifice de cercetare desfăşurate, poliţiştii din Filiaşi au identificat persoana care a comis furtul stabilind că se numeşte Iuliana S., de 42 de ani, din comuna Ţînţăreni, judeţul Gorj, care, profitând de neatenţia persoanei vătămate, i-a sustras borseta în care se afla suma de  240 euro  şi 40 lei, de pe tejgheaua din faţa ghişeului, unde aceasta a efectuat un schimb valutar. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol.

preluare CVL

Extraterestrii de la Gingiova....oltenii si martienii!

Oltenii din comuna Gîngiova susţin sus şi tare că sunt vizitaţi o dată la câtea luni de extratereştri. Prima dată au dat nas în nas cu omuleţii verzi în anul 2004.
646x404Oamenii din comuna doljeană Gîngiova au declarat că primul lucru pe care l-au făcut extratereştri în momentul în care şi-au făcut apariţia în localitate a fost să le sperie vitele. Localnicii au luat imediat măsurii şi au aruncat cu pietre în fiinţele care se află în afara globului terestru. „Trebuie să vezi cu ochii tăi ca să îţi dai seama că tot ce povestim noi este adevărat. Ştiu că nu ne crede nimeni, dar este 100% real. Din anul 2004, suntem vizitaţi de extratereştri. Prima dată ne-au atacat vitele, iar noi am pus imediat un plan de bătaie la cale şi am reuşit să îi gonim aruncând cu pietre în ei. Se mişcă foarte repede în zig-zag şi sunt ca o minge de foc care se roteşte. În anul 2004 au apărut omuleţii verzi în fiecare nopate timp de câteva luni. Acum vin foarte rar. Eu nu i-am mai văzut de mult timp, dar am auzit că îşi mai fac apariţia din când în când. Nu ştiu de ce au fost atraşi să vină la noi în comună“, a povestit Ion Dumitru, din comuna doljeană Gîngiova. „Ne-am obişnuit cu astfel de semne“ Localnicii au încercat să găsească explicaţii pentru semnele apărute în anul 2004. „Au apărut sub formă de unor ţigarete sau sub forma unor mingi de foc....

18 mai, 2015

Presa olteneasca pe genunchi din 18 mai 2015....

VIDEO





Subiecte de actualitate din Oltenia... cu alei rosii in Gradina Botanica... top modele obosite de sarcina....si multe altele....cu Cristian Rudareanu

17 mai, 2015

VIDEO- Floarea de Salcam la Poiana Mare



Astazi s-a derulat manifestarea traditionala, sarbatoarea campeneasca FLOAREA DE SALCAM, organizata de Primaria Poiana Mare. Spre deosebire de anii trecuti, locația a fost schimbată, datorită inundatiilor din zona comunei Desa. Partea buna a fost mumarul impresionant de
participanti (peste 3000) veniți din Poiana Mare și din localitatile limitrofe. Cei intervievati de ziarul Oltenia Sud au declarat ca anul acesta a fost mai bine, cu umbra, mai multă și verdeata, în timp ce alții au fost nemultumiti ca nu s-a mai ținut niciun spectacol. Cei dezamagiti au fost, cu siguranța, componentii ansamblurilor locale de muzica populara, formate din tineri și elevi. Sa speram ca anul viitor aceasta problema va fi remediata.

VIDEO- Presa olteneasca pe genunchi...a doua editie cu subiecte incendiare din Craiova și Calafat

VIDEO




În aceasta a doua editie avem ca subiecte: aeroportul din Craiova și canalizarea, tantarii din Calafat, hotul de icoane, spaga și bonul fiscal, alocatii copiilor și floarea de salcam...

prezentator...Cristian Rudareanu

Jaf la magazinele bisericesti

 Un bărbat de 44 de ani, din comuna doljeană Bârca, a fost reținut pe 24 de ore, aseară, după ce s-a stabilit că a furat diverse sume de bani din trei magazine ale Mitropoliei Oltenia. Acesta va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă.

În urma activităţilor specifice desfăşurate de polițiști din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova a fost identificat şi prins Cornel Călin, de 44 de ani, din comuna Bîrca, Dolj, persoană bănuită de comiterea mai multor furturi. Din cercetări, polițiștii craioveni au stabilit faptul că acesta, în data de 13.04.2015, respectiv 04.05.2015 şi 11.05.2015, prin forţarea sistemelor de asigurare, a sustras sume de bani din trei magazine aparținând Mitropoliei Oltenia, prejudiciul ridicându-se la peste 800 lei. În baza probatoriului administrat de polițiști s-a dispus reunirea cauzelor şi continuarea urmăririi penale faţă de suspect, precum şi reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 ore.  

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, în sarcina acestuia fiind reținută comiterea infracțiunii de furt calificat în formă continuată, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

15 mai, 2015

IN EXCLUSIVITATAE!!! PRIMA EMISIUNE PAMFLET REALIZATA DE ZIARUL ONLINE OLTENIA SUD IN CALAFAT

VIDEO



PRESA OLTENEASCA PE GENUNCHI este o emisiune pamflet care dezbate cele mai fierbinti subiecte din OLTENIA. Emisiunea il are ca protagonist pe Cristian Rudareanu care va pune pe tapet cele mai savuroase stiri din patria prazului.

14 mai, 2015

VIDEO- ECHIPA DE MINIBASCHET CALAFETEANA C.S. OLYMPUS A OCUPAT LOCUL DOI LA CUPA INDEPENDENTEI


 VIDEO




In cadrul manifestarilor prilejuite cu ocazia ZILELOR CALAFATULUI, s-a ținut si binecunoscuta Cupa a Independenței care a reunit și anul acesta o serie de concursuri pe diferite ramuri sportive. Micii baschetbalisti coordonati de Adi Popa au ocupat al doilea loc pe podium după echipa Severinului, C.S. „Heart”. După meciuri palpitante cu rasturnari de scor, sportivi calafeteni antrenați de Adi au demonstrat ca orele petrecute sub cosul de baschet nu au fost în zadar. Premierea echipelor care au urcat pe podium a fost făcută de viceprimarul Calafatului, Doru Mituletu, care a punctat importanța sportului mai ales în viața copiilor și tinerilor. Participantii au primit si cate un tricou din partea organizatorilor - Primaria si Consiliul Local al Municipiului Calafat. Redactia ziarului Actualitatea Calafeteana a realizat un material foto și video cu selectii din meciurile disputate de C.S. OLYMPUS Calafat.

ECHIPA DE BASCHET C.S. OLYMPUS CALAFAT

 

 

Silviu Lung, fostul portar al Craiovei - trimis in judecata pentru ucidere din culpa

Silviu Lung, fostul portar al „Științei” Craiova, dar și al Echipei Naționale de fotbal a României, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, după accidentul mortal pe care l-a provocat, în ianuarie anul trecut, în comuna doljeană Radovan. Dosarul a fost înregistrat și se va judeca la Judecătoria Craiova.

Accidentul s-a petrecut pe 8 ianuarie 2014, pe DE 579, drumul care leagă Calafatul de Craiova, în zona pădurii de la Radovan. Din cercetările polițiștilor Serviciului Rutier Dolj s-a stabilit că fostul portar al Universităţii Craiova și al Naționalei de Fotbal a României, în vârstă de 57 de ani, în timp ce circula la volanul unui autoturism Mercedes cu numărul DJ-89-SYL dinspre Calafat către Craiova, pe raza comunei Radovan, în condiții de ceață densă, a efectuat o manevră în urma căreia a pătruns pe contrasens, unde s-a ciocnit violent cu un Renault Clio, condus de Constantin Dan Nițu, de 41 de ani, din comuna Moțăței...

Ciudăţeniile profesorilor olteni : Inspectorul reîncarnat şi profesorul convins că are farmece

Oare ştim cu certitudine pe mâinile cui ne lăsăm copiii, la şcoală? Este o întrebare absolut pertinentă dacă luăm în calcul zecile de sesizări care ajung anual fie la conducerea Ministerului Educaţiei, fie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, a reprezentanţilor unităţilor de învăţământ din judeţ sau la presă. Sunt cazuri în care sesizările nu au nici o legătură cu învăţământul, vizează probleme personale sau de altă natură. Neoficial, părerea tuturor este că mulţi dintre dascăli ar avea nevoie de o evaluare psihologică mai atentă, care nu trebuie să fie o simplă formalitate ce este cerută anual la dosar… Oamenii preferă însă să tacă, iar elevii ajung astfel să aibă în faţă dascăli cu grave probleme emoţionale. 

Petre Milcu, directorul Şcolii Gimnaziale Almăj

În Gazeta de Sud, aţi avut şansa să citiţi foarte multe articole realizate în urma reclamaţiilor primite atât de la profesori de la şcoli din Craiova, cât şi de la unităţi şcolare din judeţ. Cele mai multe reclamaţii au vizat posturile scoase la concursul de titularizare, încadrările, abuzurile unor manageri de şcoli sau ale unor dascăli, au scos la iveală multe nereguli ce aveau loc în şcoli. Au fost însă și cazuri de reclamaţii care nu au nici o legătură cu învăţământul. În urmă cu aproape trei ani, de exemplu, o sesizare trimisă de un profesor suplinitor ministrului educaţiei a rămas în memoria multor inspectori din cadrul ISJ Dolj. Inspectorii povestesc că profesoara a reclamat că i-ar fi fost furată identitatea, că inspectorul general adjunct din acea vreme se folosea practic de imaginea ei, că era o reîncarnare a propriului ei corp. A susținut apoi că o celebră lucrare de specialitate a unui autor străin era, de fapt, un plagiat după o lucrare realizată de ea. Potrivit reprezentanţilor ISJ, problema s-a rezolvat de la sine, având în vedere că respectiva profesoară a fost doar pentru o scurtă perioadă în faţa elevilor, ca suplinitor...

13 mai, 2015

ZILELE MUNICIPIULUI CALAFAT 8-10 MAI 2015- selectii video

VIDEO





Ca în fiecare an și anul acesta ZILELE MUNICIPIULUI CALAFAT s-au ridicat la înălțimea asteptarilor venite din partea calafetenilor care timp de trei zile au fost conectați la manifestarile organizate de Consiliul Local. În perioada 8-10 mai pe scena amplasata în centrul civic au urcat staruri ale muzicii romanesti pop și rock, TRUPA ZDOP SI ZDUP, TRUPA JOI, DELIA dar și o seama de cântăreți de muzica populara acompaniati de Ansamblul Folcloric DORUL. Pe lângă aceste spectacole au avut loc și o serie de expozitii, simpozioane pe teme culturale și lansari de carte gazduite de PALATUL MARINCU din Calafat. Și în acest an au fost prezente tarabele cu suveniruri, gratarele cu mititei, butoaiele cu bere rece și tiribombele moderne care au făcut deliciul celor prezenti la acest eveniment. În incheiere a avut loc și traditionalul foc de artificii care le-a creat celor prezenti o stare de buna dispoziție.

Actualitatea Calafeteana a preluat un material video realizat de ziarul online Oltenia Sud, cuprinzand selectii din timpul concertelor.

ATENTIE CALAFETENI!!! Joi, 14 mai, in intervalul orar 10.00-17.00 se opreste apa in Calafat


S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. a anunţat că se va întrerupe furnizarea cu apă potabile în Municipiul Calafat, în data de 14.05.2015, între orele 10:00 -17:00, in scopul efectuarii unor lucrari la instalațiile electrice ale stației de tratare a apei Calafat. Lucrarile vor fi efectuate de catre S.C. Elecmond Electric S.R.L. Craiova . Atenţionăm utilizatorii de
apă potabilă că, datorită manevrelor de golire şi umplere a sistemului public de alimentare cu apă potabilă, ocazional, se pot produce modificări ale calităţii apei potabile din punct de vedere al turbidităţii şi culorii. La apariţia acestor fenomene se va evita consumul de apă potabilă, până la limpezirea apei. Compania de Apă Oltenia S.A, prin Laboratoarele de analiză a apei potabile, va monitoriza permanent calitatea apei după repunerea în funcţiune a sistemului de distribuţie.


Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va multumim pentru intelegere.

"Terorista Olteniei"...la 81 de ani trage cu pusca si isi face singura dreptate

Scandalul monstru în satul bătrânei teroriste din Oltenia continuă. Oamenii se plâng că femeia de 81 de ani e pericol public şi fără celebra ei puşcă. Bătrâna le-a făcut plângeri la poliţie şi speră că îşi va primi arma înapoi la CEDO, ca să îşi bage din nou vecinii în sperieţi.Tanti Maria e celebră în localitatea Marotinu de Sus, din Dolj, de când şi-a cumpărat puşcă. Oamenii din sat spun că imediat după ce a cumpărat-o, pensionara a început să-şi rezolve toate conflictele cu arma. Poliţişti, însă, i-au confiscat-o, iar sătenii au răsuflat uşuraţi. Doar că, scandalurile au continuat, iar acum oamenii s-au trezit reclamaţi.Pensionara de 81 de ani a făcut tot felul de cereri ca să-şi recupereze puşca, inclusiv la CEDO, şi speră să-şi primească arma înapoi, chiar dacă nu are permis pentru ea.
Bătrâna susţine că nu a tras niciodată în oamenii din sat, dar aceştia o contrazic şi o acuză că i-a ameninţat de multe ori cu arma.
Sursa: romaniatv.net

12 mai, 2015

BALTA DE LA CIUPERCENI SAU BALTA BANTUITA...in exclusivitate pe ACTUALITATEA CALAFETEANA...fantoma din adancuri

Cu ceva timp in urma,trei tineri aflati in zona baltii de la Ciupercenii Vechi, mai exact la cazemata, ne-au relatat aparitia unor forme ciudate undeva dupa miezul noptii. Dupa cateva sunete neobisnuite, cu toate ca era liniste, fara vant sau alte fenomene naturale perturbatoare, brusc s-a creat un val condus parca de ceva cu o forma preistorica. Unii localnici ne-au declarat ca ar fi vorba de un peste gigant sau de sufletul unei tinere disparuta cu multi ani in urma si despre care se spune ca s-ar fi inecat in acel loc. Nu stim deocamdata prea multe, insa readctia ziarului ACTUALITATEA CALAFETEANA va face o investigatie mai amanuntita pentru a afla mai multe date.

Bordurile se scot la doua saptamani in Craiova...lucrari de mantuiala


Asfaltarea străzii Tufănele, în zona SIF din Craiova, nu este lipsită de „incidente“. Bordurile puse de constructorii de la Delta ACM în urmă cu două săptămâni au fost  scoase  ieri de aceiași muncitori, pentru că nu s-a respectat proiectul, spun reprezentanții Primăriei Craiova. Aceștia au scos bordurile care delimitau spațiul verde dintre cele două benzi de circulație și carosabil. Dacă până acum zona verde dintre cele două sensuri de mers avea o întindere de aproximativ 2,45 metri, aceasta va fi acum redusă la doar un metru, lăsând loc parcărilor. „Acolo, pe o porțiune de 50 de metri, vor fi parcări în spic. Vorbim de zona din fața SIF Oltenia. Bordurile au fost scoase pentru că muncitorii nu au respectat proiectul. Zona verde va fi restrânsă cât să fie încadrați stâlpii de iluminat“, a precizat Radu Preda, city managerul orașului.
De partea cealaltă, muncitorii spun că inițial ei au executat ce le-a spus proiectantul, dar acum au fost nevoiți să scoată bordurile, fiindcă reprezentanții primăriei susțin că este o eroare, iar proiectul are altă configurație...

FLOAREA DE SALCAM la Poiana Mare- Duminica 17 mai


De peste 30 de ani, locuitorii din comuna Poiana Mare se aduna în fiecare an în luna mai, în Pădurea Ilaru, la o sărbătoare campeneasca dedicata florii de salcam. Devenită tradiţie, “Floarea de salcam”, aşa cum o cunosc poienarii, alunga toate grijile si necazurile care pentru o zi sunt date uitarii. Muzica, jocul și voia buna vor pune stăpânire și anul acesta pe inimile gospodarilor poienareni.

Bucurandu-se de un cadru natural, deosebit, intr-o frumoasă poiană inconjurată de salcami, tradiţionala petrecere campenească va aduna și în 2015, ca și anul trecut, peste 2.000 de locuitori din Poiana Mare și imprejurimi. Deschiderea va fi făcută de Marin Vintilă, primarul comunei, un fiu al satului, și totodata promotor al acestor activități obstesti cu un puternic impact social pozitiv. Duminica, 17 mai, în pădurea Ilaru, vor participa ansamblurile de dansuri și jocuri populare din comuna, iar cei prezenti vor înțelege mai bine modul în care s-au păstrat tradițiile oltenesti specifice zonei. Nu vor lipsi nici anul acesta tiribombele, gratarele cu mititei, berea rece, vinul aromat, tarabele cu alvita si mere caramelizate care dau acea nota de autenticitate, o sărbătoare campeneasca în adevăratul sesn al cuvântului.

ACTUALITATEA CALAFETEANA VA REVENI CU UN MATERIAL VIDEO DUPA INCHEIEREA SARBATORII CAMPENESTI

Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei, şi alţi cinci funcţionari, trimiși în judecata pentru fapte de corupţie

Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova şi fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, şi alte cinci persoane au fost trimise, ieri, în judecată, de procurorii DNA Craiova, pentru fapte de corupţie. Se pare că inculpaţii erau „uniţi” de intermediara şpăgilor, Ioana Munteanu, inculpată şi ea în dosar. În plus, alături de Cristina Calangiu va fi judecată şi Maria Manolache, director adjunct al DGASPC Dolj, dar şi o consilieră care a aflat de ancheta DNA şi l-a anunţat pe unul dintre inculpaţi, care a aruncat actele „aranjate” la… tomberon.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventive a inculpaţilor Radu Smarandache, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj la data faptei, pentru luare de mită în formă continuată (6 acte materiale), Rodica Ţenea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova la data faptei, pentru trafic de influenţă în formă continuată (6 acte materiale), şi Cristina Mariana Calangiu, viceprimar al municipiului Craiova, la data faptei, acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată (9 acte materiale). În acelaşi dosar mai sunt inculpate Ioana Munteanu (aflată sub control judiciar), acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată, (16 acte materiale), complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) şi dare de mită, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, acuzată de traffic de influenţă şi Carmen Lavinia Oprea, şef Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, acuzată de favorizarea făptuitorului...

07 mai, 2015

DE ASTAZI INCEP MANIFESTARILE DEDICATE MUNICIPIULUI CALAFAT- PROGRAMUL COMPLET PE CELE 4 ZILE







JOI (7 Mai -2015)



10:30 Deschiderea oficiala a festivitatilor prilejuite de Zilele Municipiului Calafat
Locatie: Primaria Municipiului Calafat
11:00 Vernisajul expozitiei permanente de pictura a artistului plastic Duiliu Marcu
Locatie: Palatul Marincu
11:30 Crinteanu Cristina – Lansare de carte: “Istorie,Cultura si civilizatie la vadul Calafatului”
Locatie: Palatul Marincu
13:00 Simpozion Pestele – resursa naturala, factor cultural si element de progres si dezvoltare pentru comunitatile locale
Locatie: Sala de Consiliu Local
17:30 Muzica si dansuri moderne cu formatiile locale
Locatia: Centrul Civic
18:30 Spectacol Juvelnicu cu Randuieli
19:30 Ansambluri folclorice si Traditi Locale
21:00 Trupa Joi & Ovidiu Mihailescu

 
VINERI( 8 Mai-2015)

 
10:30 Cross-ul Sanatatii, care se va desfasura cu elevii unitatilor de invatamant
11:00 Expozitii fotografii artistice in colaborare cu Fotoclub Hexogen Bucuresti – artist fotograf francez de origine romana Alexandre Vajoiane
Locatia: Paltul Marincu


11:30 Expozitie de desene cu teme’’Calafat,orasul copilariei mele’’
Locatie: Casa de Cultura


12:00 Eveniment editorial: lansare de carte Cantacuzini si Branoveni – roman istoric apartinand doamnei Florentza Georgetta Marincu, membra a uiunii scriitorilor
12:00 Concurs de istorie cu tema “Razboiul de Independenta”
Locatia: Casa de Cultura, sala Consiliului Local
12:30 Competitii sportive de fotbal intre institutiile si scolile din Calafat
Locatie: Stadionul Municipal “Dunarea” Calafat


14:00 Concurs pe teme europene “Copiii Romaniei saluta Europa”
Locatia: Casa de Cultura, sala Consiliului Local


18:00-19.00 Dansuri populare si obiceiuri locale
Locatia: Centrul Civic
19.00-19.30 Ansamblul” Rozele Calafatului”


20:00 Spectacol de muzica populara sustinut de Ansamblul “Doina Argesului”
Solisti: – Nineta Popa Ionescu
– Cristina Turcu Preda
– Daniela Cernea Leon
– Valentin Grigorescu
Locatia: Centrul Civic


SAMBATA (9 Mai-2015)


09:00 – 14:00 Baschet “Cupa Independentei” – Editia a IV –a
Locatia: Colegiul Tehnic “Stefan Milcu” Calafat
· C.S. “Olympus” Calafat
· C.S.S. “Universitatea” Craiova
· C.S. “Heart” Drobeta Turnu Severin
09:30 Expozitie de arta plastica si fotografie “Reflexii si reflectii dunarene”
Locatia: Casa de Cultura, sala Marin Sorescu
10:30 Platoul Monumentului Independenta: Manifestare omagiata dedicata aniversarii evenimentului istoric de la 1877 – Cucerirea Independentei si depuneri de coroane de flori
12:00 Lansare de carte “Destine cu har” Clara Margineanu al Albumului Calafatul Turistic
Locatie: Palatul Marincu
12:15Concert muzical cameral sustinut de un septet de coarde al Filarmonicii Oltenia Craiova;
– Festivitatea decernarii titlului si diplomelor de cetateni de onoare ai municipiului Calafat pentru cei care s-a aprobat aceasta investitura de Consiliul Local.
Locatie: Palatul Marincu
12:30 Concurs ‘Cu viata mea apar viata’
Locatie: Palatul Marincu
13:30 Expozitie culinara cu produse din peste – “Cea mai buna ciorba de peste” si profram Fanfara Populara
Locatia: Restaurant OK
Locatie: Casa de Cultura
18.00-18.30 Ansamblul “Eleftheria” al Comunitatii Elene din Calafat
18.30-19:00 Ansamblul “Rozele Calafatului”
Locatia: Centrul Civic
19:30 Concert solist muzica populara Chiva Maria Camelia
Locatia: Centrul Civic


20:00 Concert Dj Rino si Silvia
Locatia: Centrul Civic
21:15 Scream N SHOUT dans modern
Locatia: Centrul Civic



21:30 Concert Ruby
Locatia: Centrul Civic


22:15 Concert -Zdob si Zdub
Locatia: Centrul Civic

 
DUMINICA(10 Mai-2015)


10.00 Slujba de pomenire a eroilor Calafeteni
Biserica Adormirea Maici Domnului
18:00 Muzica si dansuri moderne cu formatiile locale
19:00-19.30 Ansamblul “Florentiana” Bulgaria
19:30 -20.00Ansamblul “Fidankite” Bulgaria
20:30 Concert solist muzica populara Maria Ghinea

Locatia: Centrul Civic


21:15 Concert -Alina EREMIA
Locatia: Centrul Civic

22:00 Scream N SHOUT dans modern
Locatia: Centrul Civic

22:15 Concert -DELIA
Locatia: Centrul Civic


23:00 FOC  DE ARTIFICII
Locatia: Centrul Civic 



CA IN FIECARE AN, ACTUALITATEA CALAFETEANA VA POSTA MATERIALE VIDEO CU PRINCIPALELE MOMENTE DIN CELE 4 ZILE DE MANIFESTARI 

Prins la PTF Calafat cu o bancnotă de 100 de euro fals



Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat au fost sesizaţi, marți seara, în jurul orei 20.00, de un controlor de trafic din cadrul Agenţiei de Control şi Încasare Calafat, cu privire la faptul că un cetăţean maghiar a încercat să plătească taxa de pod cu o bancnotă de 100 de euro falsă. În urma verificărilor efectuate de oamenii legii s-a constatat faptul că persoana în cauză este cetăţeanul maghiar Zsolt B., în vârstă de 42 de ani, iar în urma examinării bancnotei a reieşit că aceasta nu prezintă elementele de siguranţă ale uneia autentice. Bărbatul a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că bancnota este falsă şi că a primit-o în urma unui schimb valutar. Bancnota a fost reţinută pe bază de dovadă, iar în cauză au fost întocmite actele premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de punere în circulaţie de valori falsificate, au precizat reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj.

S-a răsturnat cu mopedul in Giubega



Marți seară, în jurul orei 18.30, Sorin C., de 19 ani, din comuna Giubega, în timp ce conducea un moped neînmatriculat şi fără a poseda permis de conducere, prin localitate, pe fondul consumului de alcool, a pierdut controlul direcţiei de mers, a ieşit de pe carosabil şi s-a izbit de un tub din beton aflat pe spaţiul verde. La testarea cu etilotestul a tânărului, polițiștii au stabilit că avea o concentrație de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost transportat cu ambulanţala Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Craiova pentru investigaţii şi acordarea de îngrijiri medicale, stabilindu-se că a fost rănit ușor. Polițiștii doljeni ajunși la fața locului au întocmit în cauză dosar penal în conformitate cu prevederile legale, după cum au declarat reprezentanții IPJ Dolj.

06 mai, 2015

Traficanti de droguri prinsi in flagrant


Poliţiştii antidrog şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Olt au surprins în flagrant delict 2 membri ai unei grupări infracţionale, în timp ce ridicau colete care conţineau substanţe susceptibile a fi droguri, de la un oficiu poştal din Piatra Olt. La data de 5 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Olt au prins în flagrant delict doi bărbaţi, în timp ce ridicau două colete cu produse succeptibile a avea efecte psihoactive, de la un oficiu poştal din oraşul Piata Olt.Din cercetări a reieşit că cei în cauză fac parte dintr – o grupare infracţională, care ar fi comercializat droguri de risc şi substanţe cu efecte psihoactive în municipiul Slatina. Faţă de 4 dintre membrii grupării a fost începută urmărirea penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic ilicit de droguri de risc, şi efectuarea fără drept şi cu intenţie, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii, sau a căror comercializare este permisă de lege. 25 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Olt, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Fosta preşedintă a Tribunalului Olt, trimisă în judecată- acuzata pentru luare de mită şi spălare de bani


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a preşedintei (suspendate a Tribunalului Olt), Eugenia Carmen Marinescu, la data faptelor magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secţia Penală, acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale). Tot în stare de arest preventiv a fost deferit justiţiei şi soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale), avocatul Dumitru Cismaru, din cadrul Baroului Olt, acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale), dar şi Ilie Bucă (aflat sub control judiciar), acuzat de trafic de influenţă. Judecătoarea este acuzată că a primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că judecătoarea a primit 200.000 euro ca să-l elibereze, în septembrie 2011, pe Sandu Anghel zis Bercea Mondial. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011,...

03 mai, 2015

VIDEO- MANIFESTARE CULTURALA LA BASARABI- muzica populara si mancaruri traditionale din peste


Duminica, 3 mai, s-a parcurs la Basarabi inca o etapa din proiectul JUVELNICUL CU RANDUIELI, organizat in centrul satului Basarabi unde cei prezenti au avut ocazia de a participa la o demonstratie de gastronomie avand ca ingredient principal pestele. Activitatile din cadrul proiectului au fost coordonate de Asociatia APLOMB, reprezentata de domnul dan Vana. Au fost pregatite specialitati din peste si traditionala ciorba preparata in stil autentic romanesc prin implicarea domnului Chiritescu Costinel, patronul restaurantului OK din Calafat. La

manifestare au luat parte ansambluri de muzica populara din Bulgaria si Serbia. Trupa JOI, cunoscuta de calafeteni prin intermediul Taberei Folk,a sustinut un miniconcert in parcul din centrul comunei situat langa Caminul Cultural, locul unde a avut loc manifestarea.In deschidere, Primarul Calafatului, Mircea Guta, a punctat importanta acestor actiuni menite sa puna in valoare potentialul turistic si economic al zonei. 

ACTUALITATEA CALAFETEANA A SURPRINS CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE ALE MANIFESTARII

FOTO....

ASTAZI LA ORA 12.00 SUNTETI INVITATI LA O CIORBA DE PESTE LA BASARABI

Coordonatorii proiectului JUVELNICUL CU RANDUIELI, vor organiza astazi in centrul satului Basarabi o demonstratie de gastronomie avand ca ingredient principal pestele. Vor fi
pregatite specialitati din peste si traditionala ciorba preparata in stil autentic romanesc. La manifestare vor participa si ansambluri de muzica populara din Bulgaria si Serbia. Trupa JOI, cunoscuta de calafeteni prin intermediul Taberei Folk, va sustine si un miniconcert in parcul din centrul comunei situat langa Caminul Cultural, locul unde va avea loc manifestarea. Toti cei dornici de a petrece o duminica relaxanta sunt asteptati pe pavimentul din fata Caminului Cultural Basarabi.


ACTUALITATEA CALAFETEANA VA REVENI CU UN MATERIAL VIDEO

02 mai, 2015

JUVELNICUL CU RANDUIELI la Basarabi - Foto si Video

VIDEO




Asociatia APLOMB, coordonata de Dan Vana, realizeaza o serie de simpozioane cu teme pescaresti în perioada 2014-2015.

Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli” este o actiune a proiectului european „Reflexii culturale la Calafat – Turism şi tradiţii pescăreşti pe malul Dunării”. Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, în cadrul Măsurii 2, cu principal obiectiv „Sprijinirea infrastructurii şi a serviciilor legate de turism, în beneficiul micilor comunităţi pescăreşti”, precum şi „Promovarea ecoturismului”.



Astăzi, 02.05.2015,începând cu ora 11.00, a avut loc la Căminul Cultural din Basarabi un simpozion pe aceasta tema și o expozitie de pictura și figurine confectionate din lut, având ca tema pestele. Copiii care au realizat lucrările au scos în evidenta mai multe specii de pesti. Cei prezenti au fost încântați de atmosfera plăcuta, de culorile vii și bucuria celor mici. Prezentarea expozitiei a fost făcută de doamna Letitia Sterian, artist plastic, care a puncatat importanța constientizarii simbolului pe care îl are pestele, frumusetea și varietatea acestuia care da culoare și viața apelor.

                               FOTO                                        




 








IMPORTANT: DUMINICA, 3 MAI, LA BASARABI VA AVEA LOC INCEPAND CU ORA 12.00 UN CONCURS CULINAR CU DEGUSTARE, CIORBA SI PREPARATE DIN PESTE.


01 mai, 2015

1 MAI MUNCITORESC LA CALAFAT

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.Si la noi 1 Mai este o zi de sarbatoare cu gratare incinse si mititei savurati la o halba de bere pe o patura in aer liber...la iarba verde. Calafetenii au mai multe locatii unde serbeaza aceasta zi, la Bascov sau in padurile din apropiere. Chiar daca locurile de munca in Romania sunt pe cale de disparitie totusi berea si micii sunt la putere, fara a uita si de punga de seminte la un leu.