30 august, 2010

SCENARISTII



Am ascultat de multe ori discursurile distinsilor nostrii parlamentari. Drept sa vă spun m-am minunat de câtă elocintă degajă. Nu la toti este adevărat dar la cea mai mare parte. Ce cultură vastă! Ce depărtare majoră fată de incopetentă! Cât sunt ei de informati si cum îsi aduc aminte din când în când de bietul muritor ce pune stampila periodic si entuziast pentru bunăstarea dumnealor. Ce grijă au fată de sarmanii stampilanti cei din opozitie care nu au pus din considerente greu de inteles pentru ei mâna pe ciolan. Si cât sunt ei de pregătiti să preia frânele puterii cu programe competente, făcute numai pentru măruntii stampilanti. Greutătile vor apare abia când vor prelua volanul puterii. Atunci foaia de parcurs se schimbă functie de cine stie ce interese mărunte. Ceilalti, cei de la putere, au alte griji. Prima ar fi depărtarea grabnică, pentru ei si apropiati, de sărăcie. O fac cu atâta ardoare că uită pur si simplu de bietul muritor ce asteaptă răbdător un semn al bunăvointei celui ce crede cu naivitate că el (parlamentarul) este pus acolo să-l apere pe el si interesele lui. Câtă naivitate! Nu cunoaste cinismul, demn de o cauză mai bună, al celui pus sa-l reprezinte, dar si puterea lui de a spune că lucrează cu abnegatie pentru ca să trăiesti mai bine cu bani mai putini.

Dar să revenim la discursuri. Cine nu stie că la teatru replicile sunt scrise de dramaturgi, la film de scenaristi, si asa mai departe. M-am întrebat cine le scrie acestori actori desăvârsiti care sunt politicienii discursurile stufoase pline de elocventă. Atunci am aflat de consilierii de imagine, de consilierii pe fel si fel de probleme care eu ca muritor de rând nici nu stiam că există. Spunea acum câtva timp un politician pe scena Casei de Cultură de la noi, la niste alegeri interne, ale unui partid deocamdată prea stufos, aranjate, asa cum se făcea si pe timpul candidatului unic, că politicienii sunt cei care aduc voturi. Filosofii să cânte în baie. Si totusi discursul a fost sărac, crispat si fără noimă. Nu mai avea vorbirea circulară fără de înteles pe care o au politicienii ce citesc scenariile scrise de altii. Poate de filosofii trimisi la baie!

Atunci m-am găndit că de aceea vorbesc politicienii asa de încurcat. La o adică vor spune că au fost prost interpretati sau că li s-au răstălmăcit cuvintele. Si cu alte cuvântări la fel de mestesugite vor arăta ce au spus de fapt, la a treia sau la a patra interpelare. Si uite asa timpul trece…

Discursul politic ar trebui privit ca o cale de comunicare între persoane adulte si mature. Contează însă cine se foloseste de această unealtă si cu ce scop. În ultimul timp s-a pierdut complet legătura cu realitatea cotidiană, iar discursurile recente stârnesc o nemeritată repulsie. Ispitele puterii depărtează ireversibil actorii politici si elocventa discursurilor lor de sufletul stampilantilor, sădind în sufletul lor îndoiala capacitătii lor de a discerne corect. Nu crede nimeni că o dată ajuns acolo sus multe „personalităti”, cu sau fără voia lor ajung marionete, pradă patimilor la care sunt supusi, sau directivelor „culorii politice” sub care au fost înregimentati, uitând complet pentru ce au pornit la drum. Iar consilirii lor scriu scenariile ce trebuie citite functie de pozitia pe care o ocupă prematur, opozitie – putere.


VERGIL FUDULU

CEL BUN, CEL RĂU, CEL…



La perioade bine stabilite de timp se creează impresia că soarta unei natiuni este în mâinile măruntului stampilant si că ceea ce va hotărî el va fi spre binele lui. Atunci fiecare „om politic” înregimentat sub vreo culoare care crede dumnealui că va fi câstigătoare are micul lui „program artistic”. Intelectualii atât de huliti între aceste perioade se chinuie din greu să găsească un text pe care cel „esential natiunii” îl va citi cu emotie în fata celor înmărmuriti de vasta cultură si pricepere a respectivului. Politicieni mici si nesemnificativi, oameni care au căpătat ceva avere, cine stie cum si pe care vor s-o sporească în modul cel mai facil cu putintă, fără cea mai mică opinie proprie devin foarte docti citind cu „scântei” cele scrise de vreo minte luminată care va deveni inutilă si sâcâietoare în perioadele de acalmie când „esentialul mărunt” nu mai are nevoie de textele cu iz savant. Atunci este prea preocupat de propria bunăstare, adică pe întelesul nostru este prea preocupat pentru binele natiunii, pentru a mai putea vedea si strigătul celor ce i-au apreciat „prestatia artistică”. Abia când se va apropia o nouă „reprezentatie” poate arăta si alte preocupări. Cu siguranta lor de „tătuci” indispensabili natiunii uită de cele mai multe ori care le este menirea.

Mult mai aproape de cei ce strigă în zadar după ajutor sunt totdeauna cei ce prestează, de ochii lumii, în opozitie. Solutiile lor salvatoare si mult „mai competente” nu sunt apreciate de cei ce detin „portofoliul puterii”. Asta îi enervează la maxim si schelăie pe unde apucă. Apar de multe ori ca niste reprezentatii în afara programului, voluntare. Dar nu se stie niciodată când se va tine cont de prestatiile lor, si le vor aminti tuturor cât s-au zbătut ei pentru binele lor dar puterea majoritară i-a oprit să pună în practică genialele lor idei.

Nimeni n-o să înteleagă niciodată că spectacolul se face pentru rotirea cadrelor. Rotire care se face de vreo două decenii si ceva. Nimeni n-o să înteleagă de ce un domn de la putere si altul din opozitie au societăti cu capital împărtit frăteste. Si de ce se hulesc ei în fata natiunii si de ce împart beneficiile în particular.

Mă gândesc cu respect la cel rău, adică cel de la putere si cel bun, adică la cel din opozitie, dar si groază la mine, stampilantul de serviciu, cel batjocorit permanent. Nu stiu cum din om liber, cu un loc de muncă stabil am ajuns în opinia unui ilustru ministru un elefant ce stă pe umerii sărmanului stat sărăcit se pare că tot de mine care am primit mai mult decât as fi meritat. Incurcată situatie. In loc de un loc de muncă respectat dispret total. Poate că ne merităm soarta. Sau ei ne merită pe noi. Asteptăm totusi nerăbdători următorul „program artistic”…….VERGIL FUDULU

Forţa Legii: Guvernanţii vor continua să taie din salarii în 2011


Potrivit sindicaliştilor de la “Forţa Legii”, guvernul pregăteşte abrogarea legii nr. 330/2009 şi înlocuirea acesteia cu alte acte normative pentru “a înşela salariaţii bugetari”.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul “Forţa Legii”, noile acte normative, pregătite de Guvern şi dezbătute în aceste zile cu formaţiunile sindicale, vor avea ca efect diminuarea suplimentară a salariilor în sistemul bugetar cu până la 20 la sută.

“La sediul Ministerului Muncii va avea loc azi, incepand cu orele 16.00, o sedinta de consultari intre reprezentantii Guvernului Romaniei si cei ai confederatiilor sindicale, cel mai probabil ultima, pe tema proiectelor legilor care vor reglementa salarizarea in domeniul bugetar in anul 2011.

Sedinta va fi precedata, la ora 12.00, de o intalnire a liderilor principalelor structuri bugetare din Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, la sediul confederatiei, in care se va stabili pozitia confederatiei cu privire la noile proiecte de legi. Reamintim ca Meridian este singura confederatie care nu a semnat Raportul Comisiei bipartite din 30 iunie 2010 pentru modificarea Legii-Cadru nr. 330 / 2009.

Presedintele USFPPC Forta Legii, dl. Ringo Damureanu, secretar confederat al CSN Meridian, va participa la ambele sedinte, in care va sustine punctul de vedere al uniunii, iar mai apoi al confederatiei.

Inainte cu o zi de evaluarea politica prin care urmeaza sa treaca, Cabinetul condus de actualul premier Emil Boc va trage tare azi sa finalizeze proiectele celor doua legi prin care isi propune ca si anul viitor sa continue taierile salariilor bugetarilor, incepute de guvernele conduse de Emil Boc inca din 2009.

Pentru a incerca sa “fenteze” Curtea Constitutionala, care a dat aviz pe ultimele taieri din salarii, cu 25%, pe motiv de vremelnicie – pana la 31.12.2010, actualul Cabinet vrea sa abroge Legea-Cadru nr. 330 / 2009 printr-o alta, trasa aproape la indigo, pe care s-o implementeze cu o alta lege.

Matematic insa, revenirea la salariile reduse procentual cu 25% se poate realiza numai printr-o crestere de 33,33% aplicata la actualele salarii de baza diminuate.

In cadrul intalnirii dintre Guvern si confederatiile sindicale, desfasurata in urma cu o saptamana la sediul Ministerului Muncii, nici premierul Emil Boc si nici ministrul Muncii Mihai Seitan nu au putut oferi garantii reprezentantilor Confederatiei Meridian ca in 2011, dupa intrarea in vigoare a noilor legi de salarizare, nu vor continua sa scada din salarii si nu vor opera noi disponibilizari de personal.

Guvernul se astepta ca dupa intalnirea de azi sa declare incheiata procedura de consultare a partenerilor sociali si sa poata aproba proiectul noii legi-cadru de salarizare si proiectul de implementare in 2011 a legii-cadru, pentru a le promova pe calea aprobarii, inainte de intocmirea legii bugetului pe 2011.

Ce se va mai taia la anul?

Potrivit celor doua proiecte de lege, in anul 2011 nu se vor mai acorda premiul anual (al treisprezecelea salariu) si prima de vacanta. Din raportarea celor doua salarii la cele 12 luni, rezulta, in fapt, inca o reducere de 16,60% aplicata la veniturile salariale actuale ale celor ce s-au bucurat de ambele drepturi (ex. functionarii publici) si, respectiv, de 8,30% in cazul altor categorii de salariati bugetari.

De asemenea, in anul 2011 salariile vor mai scadea cu cca. 4%, cat reprezinta inflatia prognozata.

Pe langa toate acestea, urmeaza sa scada salariile mai mari decat cele prevazute in grile.

In concluzie, dupa ce in 2009 a taiat suplimentele salariale si unele sporuri ale functionarilor publici, iar la 1 ianuarie 2010 a taiat toate sporurile, primele si fondurile de premiere prin Legea-Cadru nr. 330 / 2009, iar mai apoi a operat reduceri salariale de 25% la 1 iulie 2010, Guvernul actual planuieste sa-i mai usureze pe angajatii bugetari in anul 2011 de inca 12,30% sau chiar de 20,60%. In plus, Guvernul isi propune sa nu mai plateasca orele suplimentare, sporul legal pentru cele efectuate in zilele de repaos saptamanal si sarbatori legale, si sa nu acorde fondul de premiere de 2%.

Ce li se… “ofera” salariatilor bugetari?

Salariul minim este prevazut a “creste” cu 40 lei peste cei 600, dupa ce avusese nivelul de 705 lei.

Vor creste salariile Presedintelui Romaniei, Primului-Ministru si ale celorlalti demnitari, de la 12:1 la 15:1 fata de nivelul celui mai mic salariu din domeniul bugetar.

Proiectele celor doua legi prevad situatii in care actualele salarii vor scadea pentru a se incadra in noile grile. Cu exceptia acestora, restul salariilor sunt prevazute sa creasca procentual intre 1% si “maxim” 20%, si aceasta numai in cazul salariilor sub 800 lei. Pentru salariile intre 801 – 1000 lei se propune o crestere de “maxim” 16%, cele intre 1001 – 1500 lei ar urma sa creasca cu “maxim” 12%, cele intre 1501 – 2000 lei cu “maxim” 8%. Salariile intre 2001 – 2500 lei vor primi “maxim” 4%, iar cele peste 2501 lei doar 1%, dar numai dupa taierea tuturor celorlalte drepturi mai sus mentionate”, precizează comunicatul UFL.

Revine Georgel Enescu în fruntea poliţiei doljene?


Surse politice au declarat pentru bulevard.tv că Georgel Enescu are mari şanse de a reveni în fruntea IPJ Dolj, după ce Nicolescu a fost demis

Comisarul-şef Georgel Enescu este cunoscut ca un apropiat al PD-L. Schimbat în 2008 de liberali, Enescu este în pole-position pentru funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. "Este luat în calcul pentru această funcţie, dar mai sunt şi alţii", ne-a declarat un lider PD-L. De altfel, în urmă cu două săptămâni Enescu a fost transferat de la Olt la Dolj în fruntea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), dovadă că fostul şef al IPJ Dolj are trecere la mai marii Ministerului Administraţiei şi Internelor.


20 milioane de euro investite în fostul Tîrg de la Romaneşti. Primăria dă 12 milioane, restul UE


Proiectul are o valoare totală de 87.446.455,28 lei, asistenţa nerambursabilă solicitată fiind de 33.157.133,00 lei.

"În calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia organizează în ziua de miercuri, 25 august 2010, ora 12.00 în Sala Nicolae Romanescu a Primăriei Municipiului Craiova festivitatea de semnare a contractului de finanţare pentru proiectul CENTRU MULTIFUNCŢIONAL CRAIOVA – PAVILION CENTRAL, FINANŢAT ÎN CADRUL Domeniul Major de Intervenţie 4.1. Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală, al cărui beneficiar este Primăria Municipiului Craiova. La eveniment vor participa semnatarii acestui contract – Doamna Marilena Bogheanu – Director al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-vest Oltenia, Domnul Răzvan Murgeanu – Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Domnul Marinică Dincă – Viceprimar al Municipiului Craiova, alături de reprezentanţii mass-media", se precizează într-un comunicat de presă remis de Primăria Craiovei.

Valoarea totală a proiectului "CENTRUL MULTIFUNCŢIONAL CRAIOVA - PAVILION CENTRAL" este de 87.446.455,28 lei. Valoarea finanţării nerambursabile acordată de Uniunea Europeană se ridică la 33.157.133,00 lei. Contribuţia Instituţiei Primarului Municipiului Craiova la cheltuielile proiectului se ridică la 49.196.027 lei, respectiv 11.440.937 Euro.


Obiective generale ale proiectului le reprezintă îmbunătăţirea infrastructurii de afaceri din municipiul Craiova, stimularea şi susţinerea de către administraţia publică a activităţilor economice ale agentilor economici, în special ale IMM-urilor, atragerea unui numar cât mai mare de investitii autohtone şi străine, dar şi creşterea numărului de locuri de muncă? în municipiul Craiova.


Poiectul Centrului Multifuncţional Craiova este estimat să se desfăşoare pe o perioadă de 36 luni şi va cuprinde:
- 6.765,04 mp spatii expozitionale interioare,
- 6.512 mp spatii expozitionale exterioare
- 1.183,9 mp spatii birouri,
- 79,8 mp Centru de presa,
- 62,3 mp Bursa de Contacte,
- 442,53 mp sali polivalente,
- 3.524,52 mp holuri, circulatie verticala si orizontala,
- 1.587,87 mp depozite, spatii tehnice,
- 810,51 mp adaposturi protectie civila,
- 6 lifturi persoane, 2 lifturi transport marfa,
- 4 rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii,
- 3987,5 mp parcari clienti si personal (319 locuri parcare),
- 10.692,5 mp circulatii carosabile,
- 3.164 mp circulatii pietonale,
- 37.805,3 mp spatii verzi,
- 1.250 ml imprejmuire gard.

Centrul Multifuncţional Craiova va fi cosntruit pe amplasamentul fostului Târg Romaneşti.

Notari bogaţi, datornici dedicaţi


Persoanele fizice cu cele mai mari datorii către bugetul de stat sunt oameni care au câştiguri fabuloase an de an: notari, executori, avocaţi. Câţiva notari publici din Craiova - printre cei mai buni din oraş - au ajuns să aibă cele mai mari datorii către Fisc. Recordul îl deţine un bărbat ale cărui dări neplătite la stat şi penalităţile aferente au ajuns la imensa sumă de 2,35 milioane de lei.

În timp ce oamenii de rând sunt executaţi silit de stat pentru datorii de câţiva lei, cele mai „de vază“ persoane din urbe au acumulat cele mai mari datorii la Fisc, de ordinul milioanelor de lei. Pe primele locuri în top 10 datornici - persoane fizice - se situează patru notari publici şi un executor judecătoresc. Doi dintre notarii publici cu cele mai mari datorii sunt printre cei mai căutaţi din oraş, deoarece ei se regăsesc în topul persoanelor cu cele mai mari venituri din judeţ. Ca şi exemplu, notarul care a realizat anul trecut cele mai mari venituri din onorarii în Dolj, în sumă de 938.048 de lei, are datorii totale către stat de 1.049.068 de lei, după calculele Fiscului. După calculele noastre, acest notar nu îşi plăteşte de mai mulţi ani impozitele la stat, dacă a ajuns la fabuloasa sumă restantă. La solicitarea GdS, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a prezentat o statistică, un fel de top cu cele mai mari datorii către buget ale persoanelor fizice din Dolj, precum şi profesia practicată de acei datornici. Aşa cum spuneam, din top reiese că oamenii care încasează pe an cât alţi „muritori de rând“ într-o viaţă nu îşi plătesc la timp impozitele şi taxele care li se cuvin. Chiar dacă în calcul s-ar fi strecurat greşeli ale Fiscului, sumele de plată tot rămân foarte mari.


Record de datorie la stat: o jumătate de milion de euro

Dar acest notar nu este fruntaş în topul datornicilor. Alt coleg de-al său, la fel de renumit în breaslă şi în urbe, a reuşit să acumuleze către stat o datorie uluitoare, comparabilă cu datoriile marilor firme către bugetul de stat. Acest notar public are de plată către DGFP Dolj nici mai mult, nici mai puţin de 2.352.719 lei (adică 23 de miliarde de lei vechi) sau 555.000 de euro. O astfel de datorie se acumulează în timp, deoarece cuprinde şi penalităţile aferente. Dacă oamenii de rând se aleg cu conturile blocate pentru debite de sute de ori mai mici, acest notar a ajuns să datoreze statului de cinci ori venitul său anual. Potrivit DGFP Dolj, venitul acestuia a fost în 2009 de 519.370 de lei, notarul ocupând locul 10 într-un top al veniturilor persoanelor fizice cu profesii liberale.

Cum de păsuieşte Fiscul astfel de datornici

Întrebaţi ce măsuri au luat pentru recuperarea datoriilor de la notari, executori şi avocaţi, responsabilii din DGFP Dolj au răspuns: „Măsurile întreprinse de organele fiscale competente pentru recuperarea sumelor restante ale persoanelor care desfăşoară profesii liberale sunt cele prevăzute de OUG 92/2003 (somaţii, titluri executorii, poprirea veniturilor din conturile bancare şi de la terţi, sechestre pe bunuri mobile şi imobile)“. De fapt, Fiscul susţine că aceşti datornici se folosesc de tot felul de tertipuri legislative pentru a nu plăti. Mulţi au contestat în instanţă sumele calculate de Fisc. „Atât notarii, cât şi avocaţii se folosesc de tot felul de chichiţe legislative specifice meseriei lor, pentru a se sustrage de la plata datoriilor către stat. Majoritatea datoriilor acestora către stat au fost stabilite în urma unor acte de control ale noastre. Mulţi au contestat în instanţă aceste datorii şi de aceea s-a ajuns la o situaţie de genul acesta“, spunea, în urmă cu câteva zile, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Directorul executiv al instituţiei, Eugen Călinoiu, spune că astfel de oameni sunt foarte greu de executat silit: „Ei nu au bunuri (în special avocaţii) şi, efectiv, de multe ori nu avem ce să executăm, dar această perioadă nu va mai dura mult. Dacă se va modifica Legea insolvenţei, aşa cum cred eu că se va face, atunci vor intra şi persoanele fizice, şi cele asimilate acestora sub incidenţa legii şi ne vom putea îndrepta şi asupra celor cu venituri din profesii liberale“. Şeful Fiscului doljean a mai spus că, în cazul notarilor cu datorii foarte mari, acele sume au fost stabilite în urma unor controale periodice ale DGFP şi că „anumite cheltuieli ale notarilor au fost considerate de ei deductibile fiscal, iar de organul fiscal au fost considerate nedeductibile. Asemenea datorii către Fisc au survenit într-o perioadă în care notarii câştigau sume fabuloase şi îşi creşteau nejustificat cheltuielile. S-a ajuns la instanţă, iar instanţa este inamovibilă în România“, a mai spus Călinoiu.

Ce spun notarii

Contactat telefonic, vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova, Gheorghe Ciovică, spune că a luat legătura cu direcţiile judeţene ale finanţelor din judeţele arondate Camerei (Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj), dar cei de la Dolj nu le-au comunicat numele notarilor cu datorii, invocând secretul fiscal. „Am primit răspunsuri din trei judeţe, dar de la Dolj nu am primit. Ceruserăm să ne spună şi nouă cine sunt aceşti notari, pentru a-i chema la Colegiul Director să vedem ce datorii au, ce se poate face, să găsim soluţii să le plătească. Dar dacă Fiscul nu discută cu noi... Doi dintre notarii care aveau de anul trecut datorii am înţeles că au câştigat în instanţă împotriva Fiscului“.

Baroul Dolj: „De ce nu-i execută Fiscul?!“

Avocaţii le râd în nas celor de la Fisc. Primii cunosc bine legile, cei de la stat nu pot să le aplice. Decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu, susţine că nu este treaba Baroului să cheme avocaţii datori către stat la Comisia de disciplină pentru că nu-şi plătesc impozitele. „Nu este treaba noastră să-i chemăm la Comisia de disciplină. Îi chemăm la Comisie doar când nu plătesc cotizaţia către Barou. E treaba Fiscului să-i execute. Chiar dacă e notar, chiar dacă e avocat, fiscul trebuie să-i execute. De ce nu le ia Fiscul banii?“, a spus Ion Turculeanu. Pentru că au contestat în instanţă, vine răspunsul Fiscului. Întrebat ce fel de „chichiţe“ legislative găsesc avocaţii atunci când contestă în instanţă datoriile acumulate către stat, decanul Baroului Dolj a precizat: „Avocaţii nu găsesc «chichiţe», ci pur şi simplu sunt deştepţi! Îşi fac meseria cum trebuie“. Ciudate sunt şi veniturile declarate de unii avocaţi pe anul trecut. Doi dintre ei şi-au declarat la Fisc venituri totale de 9.126 de lei pe an, respectiv 4.200 de lei pe tot anul 2009. Este greu de crezut că un avocat trăieşte cu 760,5 lei pe lună sau chiar cu 350 de lei pe lună.

Primele 10 persoane cu profesii liberale care au înregistrat datorii către stat şi veniturile realizate în 2009*

Nr. crt. Datorie (lei) Venit anual (lei) Profesie
1. 2.352.719 519.370 notar
2. 1.212.118 174.636 executor
3. 1.049.068 938.048 notar
4. 300.652 455.844 notar
5. 57.777 9.126 avocat
6. 57.331 231.832 notar
7. 55.539 4.200 avocat
8. 54.189 65.758 avocat
9. 44.074 949 medic
10. 34.421 40.800 avocat

* Datele au fost furnizate de către DGFP Dolj

15 august, 2010

Profesori cu buzunarele goale


Din această toamnă, un profesor debutant va rămâne cu 645 de lei pe lună, iar altul, aflat în pragul pensionării, cu 1.200 de lei. Adio, spor de rural, adio, bani de navetă sau alte sporuri! Şi faptul că vor fi mai mulţi elevi într-o clasă este una dintre surprizele pregătite profesorilor pentru luna septembrie...

Se anunţă vremuri din ce în ce mai negre pentru angajaţii din învăţământul românesc. În scurt timp, dascălii vor resimţi şi mai mult criza financiară, odată cu reducerea salarială de 25%. În Dolj, există profesori care au primit până şi indemnizaţia de concediu diminuată cu 25%, însă, potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor din învăţământ, toţi managerii trebuie să restituie diferenţele salariale în cel mai scurt timp posibil. La mai bine de o lună de la data intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, din 30 iunie 2010, privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, în Dolj situaţia acordării banilor de concediu nu este clarificată. „Indemnizaţia de concediu 2010 nu ar trebui să fie afectată de legea diminuării salariilor personalului bugetar, deoarece, conform art. 141, alin. 4 din Codul Muncii, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Din nefericire, la acordarea indemnizaţiei de concediu, în judeţul nostru s-au făcut diferenţieri. Există manageri de unităţi de învăţământ care au oferit în întregime indemnizaţia de concediu, alţii însă au diminuat-o cu 25%“, a spus Constantin Lungulescu, preşedintele „Spiru Haret“, filiala Dolj. Potrivit sindicaliştilor, din discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu managerii unităţilor şcolare, au primit asigurări că, începând de săptămâna viitoare, diferenţele oprite de la indemnizaţiile de concediu vor fi restituite oamenilor. În cazul în care organele abilitate ale statului vor decide altfel, liderii sindicatelor ameninţă cu instanţa.

State de plată subţiate

Necazurile dascălilor nu se opresc însă aici. În numai o lună, potrivit sindicaliştilor din învăţământul doljean, statul de plată al angajaţilor din învăţământ va fi drastic diminuat, nu doar cu 25%, putând ajunge, în unele cazuri, până la 50%. Multe dintre drepturile dascălilor au fost pierdute odată cu aplicarea Legii nr. 330 şi a Ordonanţei nr. 1/2010.
„Dascălii care lucrează în mediul rural nu vor mai primi bani pentru decontarea transportului, deoarece comunităţile locale nu au prevăzut în buget astfel de cheltuieli. Un profesor debutant care primea până acum aproximativ 860 de lei pe lună, după diminuarea salarială va rămâne cu 645 de lei, din care naveta poate ajunge la 300 de lei. Un dascăl cu vechime 15 ani în învăţământ, care primea 1.200 de lei, după reducerea salarială de 25%, va rămâne cu 900 de lei. Un dascăl în prag de pensionare care primea aproximativ 1.600 de lei va rămâne cu 1.200 de lei“, a adăugat Lungulescu.

Absolvenţii Spirului îşi dau facultatea în judecată


O absolventă cu diplomă de licenţă de la Universitatea „Spiru Haret” a obţinut în instanţă o decizie irevocabilă privind valabilitatea actului de studii. Carmen Lenuţa Din, funţionar public la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş, s-a judecat cu Ministerul Educaţiei pentru că nu i se recunoştea diploma de studii.Potrivit reclamantei, aceasta cerea în instanţă şi eliberarea unei adrese din care să rezulte că diploma de licenţă este recunoscută oficial.Povestea a început în octombrie 2008, când funcţionara a participat în cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş la un concurs de promovare profesională, după ce primise avizul de participare inlcusiv de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Carmen Din a luat concursul şi urma să ocupe un post de inspector de muncă clasa I, grad superior treapta I.Inspectoratul a refuzat însă numirea pe post, pe motiv că diploma de licenţă nu este recunoscută oficial. Ceea ce a determinat-o pe funcţionară să dea Ministerul Educaţiei în judecată.

În urma unui proces lung, instanţa i-a recunoscut diploma de studii.

Colegii ei de facultate nu au însă diplomele recunosctue. Potrivit unui anunţ al Universităţii Spiru Haret, absolvenţii înmatriculaţi în anul I în perioada 2005-2008 (promoţiile 2008 şi 2009) la forme de învăţământ considerate neautorizate de către Ministerul Educaţiei trebuie să susţină din nou examenul de licenţă în septembrie. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun însă că susţinerea unui nou examen de licenţă nu va duce la recunoaşterea diplomelor

Absolvenţii de la Spiru Haret dau degeba licenţa în septembrie


Universitatea Spiru Haret pregăteşte o nouă sesiune de licenţă pentru programele ID şi FR neacreditate, dar Ministerul Educaţiei refuză să recunoască noile examene.

„Au urmat programe inexistente“, spun reprezentanţii Ministerului.

Mai mult, autorităţile spun că nu au aprobat nici reexaminarea studenţilor în vederea autorizării diplomelor lor de licenţă, aşa cum au anunţat cei de la Spiru Haret. Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea ’’Spiru Haret’’, au obţinut o diplomă cu care nu au ce face. Ministerul Educaţiei refuză să recunoască aceste diplome. „Spiru Haret“ susţine că are aprobarea MEC pentru o nouă sesiune de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010, care va duce la recunoaşterea acestor diplome.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi contrazic însă. „Reorganizarea licenţei nu este o măsură legislativă. Universitatea nu poate să dea de două ori licenţa în condiţii identice“, a declarat pentru, Gabriel Ispas, şeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS

România nu are nicio universitate în top 500 mondial


Instituţiile de învăţământ superior din România nu au reuşit să intre în topul celor mai bune 500 de universităţi din lume, făcut de cei de la Shanghai Jiao Tong University.Nici în acest an, universităţile româneşti nu se află printre cele mai bune din lume. Locul 1 este luat de Harvard, deşi un top realizat de americani clasa această instituţie pe locul 8.În primele 10 poziţii, doar 2 universităţi sunt din Europa: Cambridge şi Oxford. Restul sunt celebrele universităţi americane: MIT, Stanford, Princeton, Columbia, etc.Topul este realizat pe baza activităţii ştiinţifice şi nu pune în lumină criteriile de performanţă. Mai precis, topul ia în calcul numărul de premii Nobel obţinute de profesori sau absolvenţi, medalii obţinute, numărul de citări în lucrările ştiinţifice, precum şi numărul de articole de cercetare publicate.

12 august, 2010

Piţurcă: Vin la Craiova!


Fostul selecţioner ajunge în Bănie la sfârşitul acestei săptămâni şi, după toate probabilităţile, va urmări disputa oltenilor cu Timişoara din tribuna lui „Ion Oblemenco“, afirmând că speră ca Ştiinţa să obţină prima victorie din campionat.

- Cum aţi prefaţa derbiul Universităţii Craiova cu FC Timişoara, meci pe care oltenii îl vor disputa pe „Ion Oblemenco“?
- În primul rând, mă bucur din inimă că Ştiinţa a revenit la Craiova, la adevăraţii suporteri. Poate nu m-am exprimat bine... Aş corecta şi aş zice că echipa olteană revine la suporterii originali. Suporteri ai Universităţii erau şi la Turnu Severin, am fost la partida Craiovei cu Oţelul Galaţi din finalul campionatului trecut. Suporterii de pe „Municipalul“ din Severin au fost formidabili!

Suporterii Ştiinţei să demonstreze că sunt cei mai buni!

- Aşa este, dar atmosfera de pe fostul „Central“ - pe care o cunoaşteţi de pe vremea când aţi jucat şi apoi aţi antrenat Universitatea - este inegalabilă!
- Este adevărat. Pe legendarul stadion „Ion Oblemenco“ este o atmosferă specifică, fantastică, pe care o creează suporterii Ştiinţei şi, într-adevăr, nu se poate compara cu cea de la Turnu Severin. Nu pot uita ce suporteri a avut Ştiinţa în acel sezon 1994/1995, când am antrenat Universitatea din etapa a treia. Aşadar, important este că echipa a revenit acasă, iar eu aştept ca suporterii să umple stadionul din Bănie şi să încurajeze aşa cum numai ei ştiu. Suporterii Ştiinţei trebuie să demonstreze şi acum că sunt cei mai buni!

Sper ca Universitatea să bată Timişoara

- Ştiinţa are nevoie de cele trei puncte ca de aer!
- Sper ca Universitatea să câştige acest meci. Dacă nu câştigă, apar probleme... Ar fi prea devreme să apară iarăşi probleme. Programul Craiovei în aceste prime patru etape de campionat a fost foarte greu. O nebunie! Înfrângerea de la Buzău, în faţa nou-promovatei Victoria Brăneşti, n-a fost întâmplătoare.
- Explicaţi-vă!
- Craiova a întâlnit în primele două etape adversari extrem de redutabili şi concentrarea oltenilor a fost extraordinară. A urmat jocul cu Brăneşti, în care echipa a prins un moment foarte prost şi a evoluat foarte slab. Explicaţia este destul de simplă: Universitatea, în partidele cu CFR Cluj şi Steaua, s-a apărat şi a jucat pe contraatac. Cu Brăneştiul, Craiova trebuia să atace. Din păcate, nu prea au ştiut să o facă...
- Veniţi duminică la acest meci important pentru Craiova, Universitatea - FC Timişoara?
- Da, s-ar putea ca duminică să fiu în tribună. Voi veni în Craiova la sfârşitul acestei săptămâni, la familie. E Sfânta Maria şi vreau să fiu alături de familie, având trei sărbătorite (mama, soţia şi cumnata - n.r.).

N-am vorbit cu Mititelu sau Cristescu

- Pro Sport a scris că sunteţi dorit iarăşi la Universitatea şi că duminică v-ar fi sunat Mititelu, acesta a negat, iar eu am aflat că, de fapt, v-ar fi sunat Cristescu. Care-i adevărul?

- Nu este nimic adevărat. Altcineva de la echipă mi-a spus că ar fi vorbit despre posibila mea venire la Universitatea cu Cristescu, iar acesta ar fi vorbit cu Mititelu. Adică discuţii. Este adevărat însă că, după ce am plecat de la Steaua, Adrian Mititelu mi-a trimis un mesaj, dar nu avea legătură cu venirea mea la Universitatea.
- Cu alte cuvinte, nu există nici un fel de tatonare sau ofertă a Universităţii făcută lui Victor Piţurcă în acest moment?
- Nu, nu... Nici nu mi se pare normal să se întâmple lucrul acesta. Universitatea are un antrenor bun şi toată lumea trebuie să-i fie alături în acest moment ca acesta să-şi facă treaba aşa cum se cuvine.
- Acum urmează o nouă pauză pentru Victor Piţurcă?
- Probabil...
- Fratele dumneavoastră mai are un loc pe baltă, la pescuit!
- Ştiu că Gină (Eugen Piţurcă - n.r) este la baltă, dar eu nu le am cu pescuitul. Mie-mi place vânătoarea.

Absolvenţii de liceu se pot înscrie la facultate până în 1 octombrie


Ministerul Educaţiei dă asigurări că toţi absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la facultate, chiar dacă examenul de bacalaureat din a doua sesiune a fost decalat cu o săptămână, faţă de anul trecut.Cei peste 70.000 de absolvenţi care mai dau încă o dată bac-ul pot sta liniştiţi. Chiar dacă iniţial între terminarea sesiunii a doua de Bacalaureatului şi ultima zi de înscriere la facultate, elevii aveau la dispoziţie doar 24 de ore, acum ministerul Educaţiei a cerut universităţilor să-şi modifice calendarele de admitere în funcţie de calendarul Bacalaureatului. Înscrierile se pot face până la 1 octombrie."Ordinul de ministru nr. 3.855/17.05.2010 privind criteriile generale de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclul de studii universitare de licenţă stipulează, la articolul 3, alineatul 2, că perioadele celor două sesiuni de admitere, formele şi probele de concurs se stabilesc prin metodologie proprie şi se fac publice conform prevederilor legale în vigoare. Mai mult, acelaşi ordin stabileşte ca termen limită pentru concursul de admitere, începerea anului universitar, respectiv 1 octombrie 2010", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.Reprezentanţii ministerului mai precizează că au modificat calendarul Bacalaureatului la cererea elevilor şi părinţilor.Anul acesta Bacalaureatul începe pe 23 august şi se termină pe 9 septembrie, faţă de anul trecut când începea pe 17 august şi se termina pe 3 septembrie.

Bacteria anului 2010 face ravagii



O bacterie rezistenta la toate antibioticele cunoscute risca sa faca ravagii in intreaga lume, dupa O bacterie rezistenta la toate antibioticele cunoscute risca sa faca ravagii in intreaga lume, dupa ce cateva zeci de cazuri de infectare au fost descoperite in mai multe tari, majoritatea in Marea Britanie. Bacteria a fost d escoperita in spi talele britanice si a fost adusa in Europa de persoane care au beneficiat de servicii medicale in Asia de sud. Identificata pentru prima data in 2009, bacteria produce o enzima de tip "New Delhi metalo-beta-lactamaza" (NDM-1), relateaza Mediafax, care precizeaza ca primul caz de infectie a fost descoperit de profesorul Timothy Walsh la un pacient suedez care fusese tratat in India.

37 de cazuri au fost izolate in Marea Britanie, marea majoritate fiind persoane care calatorisera in India si Pakistan pentru operatii estetice. Medicii avertizeaza ca exista un foarte mare risc de raspandire a bacteriei in intreaga lume din cauza americanilor si europenilor care apeleaza la servicii de chirurgie estetica in India.

NDM-1 rezista practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapenem, folosit de obicei in cazuri de infectii grave.

"Cu acest gen de bacterie, practic am epuizat antibioticele. Doar două tipuri de antibiotice o pot combate, iar unul nu a fost foarte eficient. Nu vor mai exista antibiotice disponibile in urmatorii zece ani. Daca se va permite perpetuarea acestor infectii fara tratamente adecvate, vom asista la o anumita mortalitate", avertizeaza profesorul Walsh, care a subliniat ca este nevoie de un mecanism de supraveghere la scara globala si de noi antibiotice.

Cel putin 70 de cazuri de infectare cu aceasta bacterie au fost confirmate in india, dar sunt cazuri si in Bangladesh si Pakistan.

Potrivit Mediafax, medicii au mai confirmat cazuri de infectie in state occidentale precum SUA, Canada, Australia si Olanda, toate la persoane care apelasera la servicii medicale in India.

ce cateva zeci de cazuri de infectare au fost descoperite in mai multe tari, majoritatea in Marea Britanie. Bacteria a fost descoperita in spitalele britanice si a fost adusa in Europa de persoane care au beneficiat de servicii medicale in Asia de sud.Identificata pentru prima data in 2009, bacteria produce o enzima de tip "New Delhi metalo-beta-lactamaza" (NDM-1), relateaza Mediafax, care precizeaza ca primul caz de infectie a fost descoperit de profesorul Timothy Walsh la un pacient suedez care fusese tratat in India.37 de cazuri au fost izolate in Marea Britanie, marea majoritate fiind persoane care calatorisera in India si Pakistan pentru operatii estetice. Medicii avertizeaza ca exista un foarte mare risc de raspandire a bacteriei in intreaga lume din cauza americanilor si europenilor care apeleaza la servicii de chirurgie estetica in India.

NDM-1 rezista practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapenem, folosit de obicei in cazuri de infectii grave.

"Cu acest gen de bacterie, practic am epuizat antibioticele. Doar două tipuri de antibiotice o pot combate, iar unul nu a fost foarte eficient. Nu vor mai exista antibiotice disponibile in urmatorii zece ani. Daca se va permite perpetuarea acestor infectii fara tratamente adecvate, vom asista la o anumita mortalitate", avertizeaza profesorul Walsh, care a subliniat ca este nevoie de un mecanism de supraveghere la scara globala si de noi antibiotice.
Cel putin 70 de cazuri de infectare cu aceasta bacterie au fost confirmate in india, dar sunt cazuri si in Bangladesh si Pakistan.

Potrivit Mediafax, medicii au mai confirmat cazuri de infectie in state occidentale precum SUA, Canada, Australia si Olanda, toate la persoane care apelasera la servicii medicale in India.

Adormirea Maicii Domnului


Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică, 15 august, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, cunoscut popular sub denumirea de Sfântă Maria Mare, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni. Tradiţia Sfintei noastre Biserici spune că printr-un înger Fecioara Maria a fost vestită cu trei zile înainte de a-şi încheia pe pământ rostul Ei că va trebui să se mute la Fiul în ceruri. După o rugăciune pe muntele Măslinilor îşi pregăteşte cele de îngropare şi împărţind tot ce a avut nevoiaşilor şi binecuvântându-i îşi încredinţează sufletul în mâinile Fiului Ei iubit. Sfinţii Apostoli, în afară de Sfântul Apostol Toma, au fost prezenţi la înmormântare în satul Ghetsimani. Peste trei zile venind însă şi Toma şi dorind să vadă şi El trupul adormit al Maicii Domnului, mormântul a fost deschis, dar Sfântul trup nu mai era acolo. Rămăseseră acolo doar giulgiurile, trupul fusese urcat de îngeri la ceruri.

Sărbătoarea este menţionată pentru prima dată în secolul al V-lea în Siria, apoi în al VI-lea, în Apus, unde Adormirea Maicii Domnului se serba la 15 sau la 18 ianuarie. Generalizarea sărbătorii a fost făcută de către împăratul bizantin Mauriciu, care a zidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi a stabilit ca 15 august să fie data de celebrare a Adormirii Maicii Domnului. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit hram din Patriarhia Română. În fiecare oraş există cel puţin o biserică care poartă acest hram, iar în fiecare Episcopie se află cel puţin o mănăstire cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Tradiţii şi obiceiuri

În aceasta zi este celebrată si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este patroana marinarilor.

Se fac serbări la malul mării (Constanţa), dar şi în oraşele dunărene. La ţară, în vii se angajează pândarii şi se spune că se „leagă" ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea se oferă ofrandă din noua poamă. În părţile Moldovei, Sfânta Maria Mare (15 august) este considerată "a morţilor" fiind pomeniţi toţi cei ce au numele pornind de la cel al Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume; Sărbătoarea Sfintei Marii este şi ea un hotar: acum se adună ultimele plante de leac, putem afla cum va fi toamna ce se apropie. La Sfânta Marie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei considerându-se că, apoi sunt bune de leac. Între cele două Marii (15 august – 8 septembrie) este timpul prielnic semănării grâului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o sămânţă, aparent moartă, se va naşte un nou spic de grâu plin cu boabe, pentru a adeveri că din moarte va fi înviere.

Preot Claudiu Marius Cimpoeru

Slujba de resfinţire a Bisericii Sfântul Nicolae din Poiana Mare



Creştinii ortodocşi din Poiana Mare au avut bucuria de a participa pe data de 25 iulie la slujba arhierească de resfinţire a Bisericii cu hramul Sf. Nicolae din localitate. După ce pictura a fost reastaurată, iar lăcaşul de cult a beneficiat în ultimii doi ani de o serie de reparaţii exterioare, a venit şi momentul ca noul chip al Bisericii să fie binecuvântat şi de Dumnezeu printr-o slujba specială de resfinţire. Acestă slujbă deosebită, exprimată prin frumuseţea şi profunzimea ritualurilor creştine a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Irineu Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Oltenie, în sobor cu zece preoţi şi doi diaconi, împreună cu Părintele Cornel Pîrvu, Protoierul de Băileşti. Au fost prezente la eveniment oficialităţi locale în frunte cu primarul comunei Poiana Mare, domnul Marin Vintilă, care s-a implicat în susţinerea şi finalizarea lucrărilor. Efortul domniei sale ca şi al preotului paroh Tortolea Nicuşor au făcut posibilă acestă zi trăită intens de toţi creştinii veniţi în număr mare şi din afara localităţii pentru a se închina şi a mulţumi lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit. Înainte de a începe Sfânta Liturghie, aşa cum prevede rânduiala Bisericii, a fost săvârşită slujba de resfinţire, fiind aşezate în piciorul mesei sfinte din altar moaşte de sfinţi, locul care preînchipui centrul universului spiritual creştin. Ritualul realizat la Sfânta Masă este cel mai captivant pentru creştini, având o mare încărcătură emoţională. Masa din altar simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taina şi scaunul ceresc pe care s-a aşezat Hristos după învierea Sa. Atunci când are loc sfinţirea bisericii, Sfânta Masă se spală cu apă, act care simbolizează Botezul lui Hristos, apoi se spală cu apă de trandafiri, care semnifică mirul îngropării lui Hristos. Dupa spălare, Sfânta Masă se unge cu Sfântul şi Marele Mir de către arhiereu, act ce simbolizează ungerea trupului lui Hristos cu ulei de aloe şi aromate de catre Iosif si Nicodim. Duhul Sfânt coboară peste Sfanta Masă prin Sfântul Mir şi lucrează din ea prin preot în toate Tainele şi ierurgiile, dar mai ales realizează prefacerea euharistică. În cele patru colţuri ale Sfintei Mese, se adaugă patru icoane de pânză cu chipurile celor patru Evanghelişti. Pânza albă, strânsă la piciorul Sfintei Mese cu un şnur cu care se acoperă masa, reprezintă giulgiul cu care a fost înfăşurat Trupul lui Hristos la punerea Sa în mormânt. Peste această pânză, este adaugat un alt acoperământ, numit endotion, de culoare roşu sau galben şi semnifică stralucirea feţei lui Hristos de pe muntele Tabor. Deasupra acestei pânze, este întins ilitonul, o bucata de stofă în care este învelit Sfântul Antimis. Deasupra Antimisului, se pune Sfânta Evanghelie, cuvântul Domnului şi Sfânta Cruce, simbol al Răstignirii şi Învierii lui .Tot pe Sfânta Masă este aşezat şi Chivotul, o cutie de metal preţios, de forma unei bisericuţe miniaturale, în care se păstrează Sfânta Împărtăşanie pentru bolnavi. Toate aceste ritualuri au fost trăite de cei prezenţi la Biserica Sfântul Nicolae din Poiana Mare la intensitate maximă, iar după ce au ascultat cuvântul de învăţătură al Înalt Prea Sfinţitului Irineu Mitropolitul Olteniei atât bărbaţii, cât şi femeile au avut şansa de a trece prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă.
Pentru efortul depus ca lucrările la lăcaşul de cult să fie finalizate, domnul Primar Marin Vintilă a primit din Partea Mitropoliei Olteniei, prin Înalt Prea Sfinţitul Irineu o gramată Pîn semn de recunoştinţă pentru dragostea şi grija pe care a purtat-o Bisericii şi implicit lui Hristos. Creştinii prezenţi la acest eveniment şi intervievaţi de ziarul ,,Realitatea Dunăreană’’ au declarat în mare parte că a fost ceva de vis , o slujbă şi o atmosferă pe care, cu siguranţă, nu o vom mai vedea aşa curând, sau cum ne-a declarat o bătrână… maică un rai aci la noi la Poiană…

Cristian Rudăreanu

Poiana Mare cu ajutoare pentru sinistraţii din Moldova



Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Primăria localităţii Poiana Mare, a organizat în ultima decadă a lunii iulie o colectă pentru sinistraţii din nordul Moldovei. Cu o puternică implicare din partea Primăriei Poiana Mare şi a Primarului Marin Vintilă, acţiunea a fost una de succes , adunându-se o cantitate impresionantă de 32 de tone de grâu în numai 10 zile. Cu propiile mijloace de transport, cu efort şi perseverenţă, dar mai ales cu gândul la cei rămaşi fără case, locuitorii din Poiana Mare s-au mobilizat într-un mod exemplar, manifestând un spirit creştin autentic de solidaritate rar întâlnită în această perioadă tulbure. Acest lucru a făcut posibil ca pe data de 2 august să plece spre comuna Todireşti din judeţul Suceava o cantitate de 22 de tone din Poiana Mare. Menţionăm că acestă localitate suceveană a fost lovită de furia apelor , locuitorii pierzându-şi în mare parte agoniseala de-o viaţă. Înalt Prea Sfinţitul Irineu Mitropolitul Olteniei, care s-a implicat în acestă campanie, asigurând şi transportul ajutoarelor către Moldova ne-a declarat: ,, ceea ce a făcut primarul şi creştinul Marin Vintilă împreună cu toţi creştinii din Poiana Mare ne-au arătat prin fapte că au înţeles mesajul Mântuitorului de a fi milostiv cu cel aflat în nevoie, ceea ce este până la urmă pe lângă un act creştin şi unul social deosebit”.

În următoarea perioadă de timp se va ridica şi cealaltă cantitate de 10 tone care nu a putut fi prinsă în transportul din 2 august. Primarul Marin Vintilă, edilul comunei, ne-a declarat la finalul campaniei că “a fost greu, dar am avut încredere în cei care acum doi ani mi-au acordat încrederea deplină pentru a conduce această frumoasă comună, despre care cred în continuare că dispune de un potenţial uman deosebit. Le mulţumesc pe acestă cale tuturor celor care s-au implicat în acestă acţiune.”

Cristian Rudăreanu